-İlk sorumuz Ozan Şahturna’ya olacak. Bir röportajınızda 14 yaşında ilk plağınızı çıkardığınızı belirtiyorsunuz. Ülkemizin o günkü koşulları değerlendirildiğinde oldukça küçük yaşta, sanatsal anlamda cesaret gerektiren …
Ocak 2023
Ortaya Verdiğin Selam Askıda Kalıyor Artık
Modern öykü geleneksel anlayışın dışında paradoks ve belirsizliği işleyerek kendine sağlam bir çıkış bulmuştur. Bu çıkışta gerçekliği taklit etme yoktur, betimlediği sosyal dünyanın hayali versiyonunu …
“Musa Anter Destanı”
30 yıldır Musa Anter hakkında araştırma-inceleme alanında yazılan araştırmaya dayalı, derinlikli, kapsayıcı birçok kitap yayımlandı. Şair Vejdin Çiçek ise Ape Musa’yı şiirleriyle destanlaştırdı. Çiçek 2020 …
Dünya Futbol Şampiyonası, Pele ve Diğerleri
Sene 1970, Denizli Merkez Yetiştirme Yurdunun etüt salonu ile ayak ve osuruk kokan yatakhanelerinde, hiç duraksız aynı sözcük duyulmakta: PELE! Henüz, on dört yaşında, tıfıl …
Fahri Erdinç ve “Destur Ya Sefalet”
Yazar 1917’de (1 Ocak) Akhisar’da doğdu. Babası Ankara kökenli Çandıroğulları ailesinden öğretmen Halil Yaşar’dı. Annesi Erdinç’i dünyaya getirdikten bir yıl sonra veremden öldü. Sonradan bu …
Kalabalıklarda Adresini Arayan İç Çekişlerimiz
Turan Horzum’un ikinci kitabı “İç Çekişlerimiz” adını kitaptaki yine aynı başlıktaki öyküden almış. Kitap İzan Yayınları’ndan 2021 tarihinde yayımlanarak okuyucuyla buluştu. Günümüzdeki modern öykünün, olayı …
İşçi Sınıfı Sanatı-Edebiyatı Derken Ne Anlamalıyız?
Lenin, edebiyatın işlevine ilişkin yaptığı bir saptamada onun proletaryanın genel davasından bağımsız, bireysel bir girişim olamayacağı vurgusuyla proletarya davasının en önemli parçası olarak ele alma …
İşçi Sınıfı Sanatı Edebiyatı Var mıdır, Yok mudur?
“Yazarın işi yazmayı öğrenmektir.“ Jules Renard Başlık sizi şaşırtmasın; Nazım Hikmet’in meşhur “İvan İvanoviç Var mıydı, Yok muydu?” adlı oyununa benziyor. Burada kastedilen bizzat işçi …
Sanat ve Emek Bağlamı Üzerine
Emekçi sınıfın sanatla ilişkisini anlamanın yolu emeğe ve tarihsel devinimine bakmaktan geçiyor. Tarihsel devinimse bizi doğal olarak sınıf mücadeleleri ve politikasına götürecektir. Öyleyse, emekçi sınıfın …
Hıdır Işık’la Bir Güneşlenme
-“Troya’ydı geldiğim yer, belki de Zagros dağları” Neden Troya’ydı geldiğiniz yer, Zagros Dağları sizde nasıl imgelem yaratıyor? İsterseniz ilk önce geldiğiniz yerden bahsedin. Troya, yani …