Sonra Paris, Manisa arasında yazılan mektuplar, çekilen telgraflar, karşılıklı ziyaretler, öfke ve nefretin aşka dönüşmesi…
Turgut Üzüm’ün “Ramiz Bey ve Torunları” adlı kitabı geçtiğimiz günlerde İzmir Yazarlar Kooperatifi (İZYAKO) etiketiyle okuyucularıyla buluştu. Kitabın tanıtım yazısında:
“İttihatçı Ramiz Bey, Balkanların Osmanlıdan ayrılacağını ön görür. Üsküp’teki bütün mülkünü satarak, Anadolu’ya, Manisa’ya yerleşir. Balkan Savaşı, Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı. Manisa’da işgal yılları, sonra kurtuluş. Cumhuriyet dönemi.
Torunu Enver Niyazi, 2. Dünya Savaşının en sıcak günlerinde Paris’te Sorbon Üniversitesinde okumaktadır. Spartaküst bir anne babanın kızı olan sınıf arkadaşı Rose’yla aşk yaşamaktadır. Nazi işgali altındaki Paris’te Gestapo’nun ajanlık teklifi ve baskılarına daha fazla dayanamayan Rose, Fransız partizanlarına katılır.
Sorbon’u bitirip Türkiye’ye dönen Enver Niyazi babasının zoruyla, amcasının kızı Hafize ile görücü usulüyle evlendirilir. Yaşamı alt üst olan Enver Niyazi her şeyi boş verip avare bir hayat yaşarken hayat kadın Gül ile karşılaşır. Gül, eski sevgilisi Rose’ya çok benzemektedir. Gül ile olan birlikteliği ayyuka çıkar. Babasının Gül’ü hedef alan tehditleri sonucu Gül’ü bir daha görmez.
Hayatı hakkında hiçbir kararı kendisi veremeyen Enver Niyazi kendini sorgular. Ve bir karara varır. Eşi Hafize’yi, ayrılmak istediğini söyleyerek, kimseye haber vermeden evi terk eder. Ve Paris’e ataşe olarak atanır.
Geride iki tane çocuk bırakan Enver Niyazi, yıllar sonra Rose’nın izini bulur. Ve görüşürler. Ama Rose, eski Rose değildir. Bu görüşmede bir kırılma yaşayan Enver Niyazi iki tane oğlu olduğunu hatırlar.
Çocuklarını görmek için bir gün ansızın Manisa’ya eve gelir. Hafize’nin şiddetli tepkisiyle karşılaşır. Hafize’nin; “Çocukların seni, bir deniz kazasında öldü biliyor.” Sözleri kulaklarında çınlamaktadır.
Sonra Paris, Manisa arasında yazılan mektuplar, çekilen telgraflar, karşılıklı ziyaretler, öfke ve nefretin aşka dönüşmesi…” denilmektedir.
Turgut Üzüm Kimdir?
1963 Yılında Uşak-Eşme’de doğdu. 12 Eylül döneminde 2 yıl tutuklu kaldı. Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu olan Üzüm, kamu çalışanları sendikal hareketine aktif olarak katıldı. İş yeri temsilciliği, KESK delegesi, Tüm Bel-Sen Merkez Disiplin Kurulu Üyeliği, Tüm Bel-Sen İzmir 2 No’lu Şube’de Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyeliği görevlerinde bulundu. 2000 yılında bir yerel tarih araştırması olan “Kuva-yı Milliyeci Hacı Müftü’nün Hikâyesi” isimli kitabı, 2011 Yılında “KESK TARİHİ” isimli araştırma kitabı, 2017 Yılında da “Yağmur Gelini” isimli öykü kitabı, 2021 Yılında “Ramiz Bey ve Torunları” isimli ilk romanı, 2022 yılında da; “Dedem ve Oğulları”, isimli anı-biyografik romanı yayımlandı. Bir kamu kurumundan emekli olup İzmir’de yaşayan Üzüm, araştırma ve edebiyat çalışmalarını sürdürmektedir. 2019 Yılında kurulan, Sınırlı Sorumlu İzmir Yazarlar İşletme Kooperatifinin kurucularındandır. Türkiye Yazarlar Sendikası, üyesidir.