Udun Tellerinde Yankılanan Acı Aram Tigran

Kardeş halkların şarkılarını, türkülerini dillendiren Tigran, asıl Kürtçe söylediği ezgileriyle geniş halk kitleleri tarafından tanınmıştır.

Coğrafyanın acıları ve hüznü, onun güçlü sesinde yeniden atalarının kökleriyle buluştu; Mezopotamya’dan bir çığlık olarak evrene yayıldı.

Kürt müziğinin Mamoste’si olarak anılan Aram Tigran, 1934 yılında Kamışlı’da dünyaya geldi. Ailesi, aslında 1915’teki Ermeni tehcirinden sonra Diyarbakır’dan Suriye’ye gitmiş bir ailedir.

Müziğe küçük yaşlarda ud çalarak başlayan sanatçı, 20’li yaşlardayken farklı dillerde; Kürtçe, Ermenice ve Arapça şarkılar söyledi.

Yaşamı göçlerde ve sürgünlerde geçen Tigran, kendisiyle yapılan bir röportajda sanatın kendisi için önemini şu sözlerle dile getirmiştir:

“Gözüm sanata doymadı. Şarkılara, çalmaya doymadı. Ne zaman doyacak bilmiyorum. Ben sanatı sevdiğim için herhalde. Sanat benim yaşamım, vitaminim, balımdır Gençken çevremiz doluyordu. Sabaha kadar oturur, çalar, söyler, doymazdık. Şimdi sanat üretme koşullarım farklı olsa da hayatımın ortak tek doğrusu var: Müziğe doyamıyorum.” 

Kardeş halkların şarkılarını, türkülerini dillendiren Tigran, asıl Kürtçe söylediği ezgileriyle geniş halk kitleleri tarafından tanınmıştır.

Coğrafyanın acıları ve hüznü, onun güçlü sesinde yeniden atalarının kökleriyle buluştu; Mezopotamya’da bir çığlık olarak evrene yayıldı.

Sağlığında, geçmişinin izlerini barındıran Diyarbakır’a birkaç kez gelen sanatçı, hayallerindeki kentin mimarisinden, kültürel dokusundan oldukça etkilenmiştir.

Yunanistan’da rahatsızlanan sanatçı; sağlığında gezip dolaştığı, hayran kaldığı Diyarbakır’dan çok uzaklarda, 8 Ağustos 2009’da hayata gözlerini yumdu.

Diyarbakır’a gömülmeyi vasiyet etmiş olmasına rağmen Türk vatandaşı olmadığı ileri sürülerek isteği kabul edilmedi.

Vasiyet ettiği topraklardan çok uzaklarda sevenlerinin alkışlarıyla Brüksel’de toprağa verildi.

Şimdi bütün boşlukları dolduran avazı Feqiyê Teyran’ın dizelerinde Aram Tigran’ın gülüşüyle birleşiyor…

Ay Dilbera

“Li baxê min bû zivistan

Hey dîlberê dem gulîstan

Çilmisî gul bax û bîstan

Wêran ez im malê’m xirab

Hey dîlberê qet menale”

(Bağımda kış oldu

Dilberim gülistan zamanında

Soldu gül, bağ ve bostanım

Viran olmuşum, evim yıkıktır

Ey Dilber, sen inleme)


Kaynaklar:

https://haber.sol.org.tr/haber/kurt-muziginin-mamostesi-aram-tigran-311037

Önerilen makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

MayaDergi'nin "Cinsellik, Aşk ve Sanat" dosya konulu dokuzuncu sayısı, şimdi yayında.
This is default text for notification bar